Kan je met de vinger van een overledene zijn of haar telefoon openen?

Gepubliceerd op 22 juli 2024 om 10:28

Onderdeel van jouw digitale nalatenschap is een telefoon. En in deze tijd hebben de meeste mensen hun telefoon vergrendeld met hun vingerafdruk. Super makkelijk want je bent snel in je telefoon en het is een goede bescherming zodat andere mensen niet gemakkelijk in je telefoon kunnen komen...

 

Maar wat als jij er niet meer bent? Hoe komen de mensen die je dierbaar zijn dan in je telefoon?
Want hierin staat in de meeste gevallen best wat belangrijke informatie…
Foto, berichtjes, inloggegevens en zo nog veel meer.

Om dieper in te gaan op de vraag “kan je met de vinger van een overledene nog in een telefoon komen?” heb ik contact gehad met Sander van der Meer van Digital Life Legacy. Sander is sinds 2013 gespecialiseerd op het gebied van Digitale Nalatenschap en heeft al veel verschillende casussen meegemaakt waardoor hij dé persoon is om mee in gesprek te gaan en leggen we je in simpele taal uit hoe het zit. 

 

De brandende vraag, kan je nu wel of niet met een vinger van een overledene in zijn of haar telefoon komen? Nee, in deze tijd kan dit niet meer. Dit komt door verschillende omstandigheden:

 

  • Als eerste moet je maar weten welke vinger werd gebruikt door de overledene. Zo heb je bij een iPhone 5 pogingen daarvoor en bij Android telefoons moet je na 5 pogingen een tijdje tot steeds langer wachten en gaan ze uiteindelijk ‘op slot’.
  • Als het al zou lukken, dan moet je dat doen binnen 24 uur nadat de telefoon voor het laatst met een vinger is ontgrendeld. Als de telefoon een tijd ‘uit’ heeft gestaan, er een update heeft plaatsgevonden of opnieuw is opgestart, moet je sowieso altijd eerst de code invoeren.
  • Tegenwoordig ‘voelt’ de telefoon ook of je leeft. Dat wil zeggen; bij leven ben je een klein beetje statisch elektrisch geladen en dat voelt de touchsensor. Na een overlijden is dat niet meer het geval.

 

Maar even, we worden dus bedrogen met de beelden in films waarbij je ziet dat ze dit wel kunnen?! We hebben het even geprobeerd maar nee, in de film zijn deze mensen uiteraard ook niet echt overleden en die afgehakte vinger is natuurlijk ook geen echte vinger…

 

Als de vingerafdruk niet (meer) werkt, kan je altijd nog gebruik maken van de toestel- of swipe code.
Maar een belangrijke vraag is wel: wie is er bevoegd om in die telefoon te kijken?
Het antwoord is simpel: de wettige erfgenaam. Ben jij dus op papier niets van elkaar, niet getrouwd of gewoon een goede vriend of vriendin en is er verder niets geregeld of een testament, dan heb jij helemaal geen recht op die telefoon, laat staan op de inhoud.

 

Wist jij dat nabestaanden geregeld vragen aan de uitvaartondernemer of hij/zij wil helpen met de koude vinger van een overledene in een telefoon te komen?
Dat is misschien begrijpelijk maar er zijn natuurlijk ook mensen met minder goede bedoelingen en die zouden dan ook zomaar kunnen telebankieren met de telefoon van de overledene. 

 

Besef ook dat er morele en ethische bezwaren kunnen kleven aan het ‘kijken’ in de telefoon van een overledene. Een terechte vraag die de moeder van Max ook had na zijn overlijden: https://digitaalsamenleven.nl/nieuws/digitale-nalatenschap-margo-hendriks/

 

Je weet nu in ieder geval dat het niet technisch eigenlijk niet gaat lukken, je sowieso eerst moet weten wie de rechtmatige erfgenaam is en het ook zonder vingerafdruk mogelijk is als je de toestel- of swipe code weet (of een bedrijf dat daarbij kan helpen als Digital Life Legacy).

 


Vind jij het wel goed dat nabestaanden na jouw overlijden bij jouw gegevens mogen komen voor dierbare herinneringen of de afwikkeling van diverse administratie?
Volg dan deze 2 tips:

  • Deel je code! Deel deze met je partner, ouders of misschien wel je eigen kind(eren) of geef dit aan op bijvoorbeeld mijn overzicht.
  • Sla ook de vingerafdruk van je partner op in jouw telefoon! 


Meer weten of vragen na aanleiding van dit artikel?
Neem dan een kijkje op www.digitallifelegacy.nl/kennisbank/. Of stuur mij een berichtje.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.