Wat is een testament?
Een testament is een document waarin je regelt wat er met jouw bezittingen en geld gebeurt als je er niet meer bent. Zonder testament bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Wil je zelf kiezen wie wat krijgt, of speciale afspraken maken? Dan heb je een testament nodig.
Een notaris helpt je met het opstellen van een testament. Samen bespreken jullie jouw wensen, en de notaris legt alles vast in een officieel document. Dit heet een notariële akte. Je testament wordt daarna geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister, zodat jouw nabestaanden het altijd kunnen terugvinden.
Maar wat kun je nu eigenlijk regelen in een testament?
Met een testament kun je een hoop regelen:
-
Erfgenamen aanwijzen: Jij bepaalt wie jouw geld en spullen krijgt.
-
Specifieke wensen vastleggen: Bijvoorbeeld dat je sieraden naar een bepaald familielid gaan of dat een vriend een bepaald bedrag krijgt.
-
Regelingen voor je kinderen: Wie zorgt voor je kinderen als jij en je partner er niet meer zijn? Of wie beheert het geld dat je hen nalaat?
-
Een bewindvoerder benoemen: Deze persoon beheert (tijdelijk) de erfenis voor je kinderen, bijvoorbeeld tot ze 25 jaar zijn.
-
Regelingen voor je partner: Je kunt ervoor zorgen dat je partner financieel beschermd is.
Er zijn verschillende soorten testamenten, ik geef je een overzicht van de meest voorkomende:
-
Langstlevende testament
Dit is ideaal voor partners. Het zorgt ervoor dat de langstlevende partner alles erft, zodat hij of zij financieel goed verzorgd is. Pas na het overlijden van de langstlevende partner krijgen de kinderen hun deel van de erfenis. -
Testament met vruchtgebruik
Hierbij krijgt één persoon (bijvoorbeeld je partner) het recht om bepaalde bezittingen te gebruiken, terwijl iemand anders (bijvoorbeeld je kinderen) de eigenaar wordt. Denk aan een huis: je partner mag erin blijven wonen, maar uiteindelijk gaat het huis naar je kinderen. -
Tweetrapstestament
Dit is een slimme manier om erfbelasting te besparen. Eerst wijs je één erfgenaam aan (bijvoorbeeld je partner), maar stel je ook vast wie daarna alles krijgt (bijvoorbeeld je kinderen). -
Testament voor alleenstaanden
Als je geen partner of kinderen hebt, kun je zelf kiezen wie je erfenis krijgt. Zonder testament gaat je nalatenschap namelijk naar je familie volgens de wet – zelfs als je dat niet wilt. -
Testament voor kinderloze stellen
Stel je hebt geen kinderen, maar je wilt alles aan je partner nalaten. Of misschien wil je een deel nalaten aan een goed doel? Dat kun je allemaal regelen met dit testament. -
Levenstestament
Dit is eigenlijk geen ‘gewoon’ testament, maar een regeling voor als je zelf niet meer kunt beslissen door ziekte of ouderdom. Je wijst iemand aan die voor jou financiële of medische zaken regelt. (Hierover in een later artikel meer)
Raadzaam om jouw testament regelmatig te lezen en aan te passen?
Het is zeker slim om je testament af en toe te lezen. Bijvoorbeeld als er iets in je leven verandert: je krijgt een kind(eren), gaat trouwen, je partner overlijdt of je scheidt. Het advies is om elke vijf jaar je testament opnieuw te bekijken om er zeker van te zijn dat het klopt en passend is bij jouw huidige situatie.
Wat als je geen testament hebt?
Dat komt vaker voor dan je denkt. In deze situatie bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn. In de meeste gevallen zijn dit partner en kinderen, of anders je familie. Maar misschien wil je iets anders regelen – bijvoorbeeld iets nalaten aan vrienden of een goed doel. Dat kan alleen met een testament.
Wat kost een testament?
De kosten van een testament verschillen per notaris en hangen af van wat je wilt regelen. Gemiddeld liggen de kosten tussen €300 en €600, maar dit kan hoger zijn bij ingewikkelde wensen. Vraag gerust offertes aan bij verschillende notarissen!
Is een online testament een goed idee?
Een testament is maatwerk. Iedere situatie is anders en de inhoud en wensen zijn persoonlijk. Daarom is het verstandig om je op de juiste manier te laten adviseren, zodat het testament volledig conform je eigen wensen wordt opgesteld. Een testament wat je op internet maakt kan dus wel degelijk verschillen met een testament opgesteld door een notaris.
Denk hier dus goed over na….
Wie bewaart je testament?
De notaris bewaart jouw testament in een brandveilige kluis. Ook wordt het aangemeld bij het Centraal Testamentenregister, zodat het altijd terug te vinden is. Na je overlijden kunnen jouw nabestaanden via dit register het testament opvragen.
Conclusie:
Zoals je hebt kunnen lezen is het hebben van een testament in verschillende situaties raadzaam. Welk testament het beste bij jou en de situatie past kan je het beste met een notaris
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Saskia Combrink-den Uil, mede verantwoordelijk voor de Nederlandse Notariskluis. In een steeds meer digitale wereld en samenleving hebben wij hét antwoord op het goed beheren van je digitale leven en daarbij ook je digitale nalatenschap. Het is de veiligste manier voor het bewaren van je digitale gegevens en documenten in combinatie met de zekerheid van de notaris.